cebula

Proces marynowania warzyw w przemyśle spożywczym. Jak powstaje m.in. cebula marynowana?

W przemyśle spożywczym nie da się całkowicie wyeliminować chemii. Choć coraz więcej firm może pochwalić się czystą etykietą, to wciąż w trakcie produkcji nie można pominąć preparatów chemicznych i konserwantów, w tym tych, które przedłużają trwałość produktu, a co za tym idzie, zabezpieczają termin przydatności do spożywcza. Preparaty chemiczne stosuje się też w wielu procesach produkcji i przetwórstwa, w tym takich jak: suszenie, pasteryzacja, fermentacja czy marynowanie.

Dziś przyjrzymy się tej ostatniej metodzie utrwalania i przechowywania żywności, dzięki której na rynku mamy takie produkty, jak cebula marynowana.

Czym jest marynowanie?

Marynowanie jest jedną z tradycyjnych metod przygotowania surowców spożywczych do dalszej obróbki lub bezpośredniego spożycia. Od wieków stosuje się je w domach, a od kilkudziesięciu lat w przemyśle spożywczym i gastronomii. Marynować można wiele produktów – od warzyw, po owoce, aż po mięso.
Skąd się wzięło słowo „marynować”? Pochodzi ono od łacińskiego „marinus”, który oznacza morski. Nazwa nawiązuje do dawnego sposobu marynowania produktów – czyli moczenia ich w wodzie morskiej, dzięki czemu jedzenie tak szybko się nie psuło. Z czasem metoda ewoluowała i zaczęto sporządzać mieszankę soli i/lub octu z dodatkiem cukru oraz przypraw. Teraz w przemyśle spożywczym w procesie marynowania wykorzystuje się sól i fosforany (ten drugi składnik najczęściej używa się przy marynowaniu mięsa).

Proces marynowania warzyw

Proces marynowania nie jest skomplikowany i możemy podzielić go na 7 etapów. W pierwszej kolejności surowe warzywa są myte oraz selekcjonowane. Sprawdza się, czy nie mają one m.in. ciał obcych, takich jak kamienie. Potem – w zależności od tego, jakie warzywo chcemy marynować – surowiec może być gotowany na parze i chłodzony. Trzeci etap polega na obraniu (zazwyczaj przy użyciu pary) warzywa, ponownym jego sprawdzeniu oraz pokrojeniu go w kostkę lub plastry. Następnie surowiec transportuje się do linii napełnienia, gdzie jest wkładany do pojemników.

Piąty krok rozpoczyna się od wymieszania cieczy zakwaszającej z przyprawami, następnie płyn wykorzystuje się do marynowania. Warto tutaj dodać, że płyn w większości przypadków zawiera – w zależności od receptury – kwas octowy, ocet słodowy lub spirytusowy, cukier płynny oraz sól. Ciecz zakwaszająca wlewa się do pojemnika, a na sam koniec pojemnik zostaje szczelnie zamknięty. Przed procesem chłodzenia oraz pakowania zostaje poddany pasteryzacji, dzięki czemu klient – po otwarciu produktu – otrzymuje smaczny i pożywny posiłek.

Jakie warzywa marynujemy?

Marynowanie potraw jest jedną z najstarszych, a przy tym najskuteczniejszych, metod, które pozwalają nam na długie oraz bezpieczne przechowywanie żywności. Najczęściej marynuje się warzywa, ale bez problemu na półkach sklepowych znajdziemy marynowane owoce, mięso, ryby, a nawet owoce morza.
Jakie warzywa są najczęściej marynowane? Oferta dostawcy warzyw zawiera takie produkty jak:
cebula marynowana,
• pieczarki,
• marynowaną pieczoną paprykę w 3 kolorach,
• mini ogórki,
• mix warzywny,
• minikolbę kukurydzy,
• marchew,
• kalafior,
• kukurydzę.